Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка  са събрали досега 1,443

...
Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка  са събрали досега 1,443
Коментари Харесай

Колко пари са събрали синдиците на КТБ?

Синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка  са събрали до момента 1,443 милиарда лв. при оценка на движимостите и активите ѝ за 1,378 милиарда лв.. Конкретно за интервала от 31.08.2018 до 30-ти март т.г. събраните средства са 542 млн. лева, 282 млн. лева от които са при реализация на обезпечения и суми, получени от наложително осъществяване върху друго имущество на длъжници на банката. Към края на месец март т.г. масата на несъстоятелнастта ѝ е в размер на 84 млн. лв.. Състои се от парични средства по особена сметка на синдика, финансови активи, вземания от банки, вземания по заеми, материални, нематериални и други активи.

Това излиза наяве от отговор на финансовия министър Росица Велкова – Желева до депутата Мартин Димитров от ПП-ДБ. Фактически той е даден от синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова. От отговора на синдиците на КТБ се схваща, че разноските ѝ за външни услуги, включително консултантски контракти, адвокатски възнаграждения за интервала от 2016 година до тази година възлизат на към 0,014% от събраната в масата на несъстоятелността сума. Това значи сума от към 202 000 лв..

След 31.08.2018 година масата на несъстоятелността на КТБ е допълнена с вземания от физически и юридически лица на обща стойност 314 млн. лв.. Независимо, че част от заемите са оценени с нулева пазарна стойност, това не значи, че синдикът следва да ги квалифицира автоматизирано като несъбираеми. В рамките на своите пълномощия, действайки в отбрана ползите на кредиторите на масата на несъстоятелността, са подхванати дейности за събиране вземанията и по тези заеми. Това е довело до възобновяване на част от вземанията на банката, с което в допълнение е увеличена масата на несъстоятелността. Към сегашния миг и до правене на окончателната сметка за систематизиране нямаме съображение да квалифицираме някои от заемите като несъбираеми, допълват синдиците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР